Log in

Log ind med brugernavn og password. Er du medlem af Radikale Venstre, og er det første gang, du skal logge på hjemmesiden, eller kan du ikke huske dit kodeord, så vælg "glemt adgangskode", for at angive et kodeord. Dit brugernavn er din e-mailadresse.

Indtast dit radikale.dk brugernavn
Indtast din adgangskode
Susan Kronborg

Publiceret

Retspolitik 06. september
2019

Mørklægning og whistleblowere

Publiceret i Weekendavisen den 6. september 2019
Mørklægning og whistleblowere

Af Susan Kronborg
1. suppleant til Folketinget for Radikale Venstre i Østjylland
DET ER RADIKALT HJERTEBLOD, AT FÅ ÅBENHED OG AFSKAFFE MØRKLÆGNINGSLOVEN Det er meget skuffende at Socialdemokratiet og Venstre vil beholde mørklægningen og jeg kan kun spørge, hvad de er så bange for. Radikale Venstre har som konsekvens opsagt mørklægningsforliget med de nævnte partier.
Når der er en mørklægningslov, bliver vi nødt til at have whistleblowerordninger. Søren Pape var i fulde omdrejninger med en whistleblower-lov. Som han sagde var Tibet-sagen en brat opvågning. Det kan jeg fuldt ud bakke op om. Danmark skal have en whistleblowerordning for offentligt ansatte. Uanset hvilken regering vi har, skal den kunne kigges i kortene og stå til ansvar! Men en whisteblower ordning bringer os kun halvt i mål.
Er det nødvendigt? Ja mit blodtryk røg ihvertfald i vejret, da jeg læste “Mørkelygten” af Jesper Tynell. Jeg synes den bog bør være pensum i folkeskolen! Det står helt klart: Embedsmændene i ministerierne er underlagt ministeren og dennes eventuelle objektivitet eller politiske kæphest!
Der er flere eksempler i “Mørkelygten” - og bemærk at denne bog kunne ikke skrives idag - med den mørklægning Offentlighedsloven er blevet udsat for!